רואה חשבון ועוד - עוסק פטור


רואה חשבון ועוד!

הבית הפיננסי שלך

 רואה חשבון ועוד
חוות דעת מקצועית בענייני ראיית חשבון:
שם מלא
מספר טלפון
פנייה לרואה חשבון >>

עוסק פטור


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

פתיחת עסק חדש ועצמאי היא תהליך מורכב, הדורש מבעל העסק לקבל מספר החלטות חשובות. בין היתר, נדרש בעל העסק להחליט כיצד לרשום את העסק אצל רשויות המס.

שאלה זו נראית אולי כסוגיה טכנית ושולית במבט ראשון, אך לטווח הרחוק היא משמעותית ביותר מבחינת ההתנהלות השוטפת של העסק.

להחלטה זו ישנן השפעות ישירות על חישובי המס והחשבונאות, החובות המשפטיים, קביעת המחירים ותדמיתו של העסק החדש.

על כן, יש לתת את הדעת לנושא ולהחליט, בין היתר, האם יש לרשום את העסק בתור 'עוסק מורשה' או שמא עדיף להירשם בתור 'עוסק פטור' (עד שנת 2002 הייתה קטגוריה נוספת אפשרית, 'עוסק זעיר', אך קטגוריה זו בוטלה ועל כן איננה רלוונטית יותר).

מי יכול להיות עוסק פטור?

עסק פרטי יכול להיות מוגדר בתור 'עוסק פטור' אם הסכום הכולל של מחזור העסקים השנתי שלו לא עולה על הסכום של 70,605 ₪.

סכום זה מעודכן לחודש ינואר 2009, והוא מתעדכן פעם בשנה בהתאם לשינויים במדד המחירים ומתפרסם במסמכי רשות המיסים בישראל, במסגרת מדריך למס ערך מוסף (מע"מ) עבור עוסק חדש.

כאמור, רק עסק אשר מחזור עסקיו השנתי נמוך מסכום של 70,605 ₪ יכול להירשם כעוסק פטור. ישנן מגבלות נוספות על הרוצים להירשם כעוסקים פטורים, ובהם הגבלה על בעלי מקצועות היכולים להירשם כך.

למשל, בעלי מקצועות חופשיים שונים אינם יכולים להירשם כעוסקים פטורים ללא קשר לסכום של מחזור העסקים השנתי שלהם. במסגרת רשימת מקצועות אלו נכללים, למשל, רואי חשבון, עורכי דין, פסיכולוגים, טוענים רבניים, וטרינאריים, רופאים ועוד.

עוסק פטור - מה זה אומר?

עוסק פטור איננו נדרש לשלם מס ערך מוסף עבור פעולותיו העסקיות, ובכך הוא נבדל מעסק המוגדר בתור  'עוסק מורשה'. יש לציין כי הפטור הניתן לעוסק פטור מתייחס למס ערך מוסף בלבד, ואיננו תקף לגבי מס הכנסה או תשלומי ביטוח לאומי; כלומר בכל הנוגע למיסים שאינם מס ערך מוסף חלה חובה על העוסק הפטור בדיוק כמו עוסק מורשה.

בסוף כל שנה (למעשה, עד ה-31 בינואר של השנה שלאחר מכן), על העסק המוגדר בתור עוסק פטור להגיש דוחות חשבונאות לרשויות המס.

במקרה ומתברר שעסק אשר נרשם כעוסק פטור מגיע למחזור עסקים שנתי אשר עולה באופן מפתיע על הסכום המקסימאלי לעסק שכזה, על העסק לשנות את הגדרתו לעוסק מורשה.

פתרון אחר למצב זה אפשרי כאשר החריגה מהסכום הינה חד-פעמית בלבד, ואז ניתן לשלם מס ערך מוסף אך ורק על היתרה שמעל הסכום המותר בחוק.

מגבלה נוספת על העוסק הפטור היא שאין ביכולתו לנפק ללקוחותיו חשבוניות מס (הכוללות מס ערך מוסף, ולכן אינן רלוונטיות), אלא רק קבלות.

לקריאה נוספת: הוצאות עסקיות

עסק פטור - יתרונות וחסרונות

באופן ברור, יש לעוסק פטור יתרון בכך שהוא איננו נדרש לשלם מע"מ. מס ערך מוסף עומד כיום על 16.5% (החל מיום 1 ליולי 2009 ועד 31 בדצמבר 2010) כלומר מדובר במס משמעותי שנחסך מהעוסק הפטור לשלם לרשויות.

הפטור ממסך הערך המוסף מאפשר לעוסק הפטור להרשות לעצמו לנקוב במחירים נמוכים יותר עבור לקוחותיו. בכך העוסק הפטור מקבל יתרון ראשוני ביחס למתחריו.

יתרון נוסף הנובע מהפטור במס ערך מוסף הוא שנחסכת התעסקות ביורוקראטית רבה עבור העסק. מנגד, ישנם גם חסרונות ברישום העסק בתור 'עוסק פטור', ובהם המגבלה על סכום מחזור העסקים השנתי.

כמו כן, האיסור על הנפקת חשבוניות מס עלול להוות בעיה במקרה בה הלקוחות דורשים חשבוניות שכאלו על מנת לרכוש שירותים מהעסק המדובר. חיסרון בולט נוסף הוא שעוסק פטור אינו יכול לדרוש החזרים ממס ערך מוסף, משום שהוא איננו משלם מס זה.

חסרון נוסף של עוסק פטור היא ההכרזה כי בעצם מחזור עסקאותיו נמוך מהסכום של 67,555 ₪ (שאחרת - לא היה מוגדר כעוסק פטור). אם ברצנכם לשדר תדמית של עסק גדול ורציני - יתכן וזה יהיה מכשול.

קיראו על: פתיחת חברה

למי זה מתאים?

רישום בתור 'עוסק פטור', אם כן, מתאים במיוחד לעסקים קטנים הצפויים לגלגל מחזור עסקים נמוך ומעוניינים להימנע מחובות בירוקרטיות מתישות. עסקים שכאלו, שאינם חשים צורך להסתיר כי מחזור העסקים שלהם נמוך ממחזור שנתי של 70,605 ₪, עשויים להרוויח ולהקל על עצמם אם יפנו למסלול של עוסק פטור.

על מנת להירשם כעוסק פטור בפני רשויות החוק, על בעל העסק לגשת לפתוח תיק מס ערך מוסף, תיק מס הכנסה וכן תיק ביטוח לאומי. פעולת הרישום מתבצעת פעם אחת בעת פתיחת העסק, וההבדל בין עוסק פטור לבין עוסק מורשה הוא באופן הרישום בתיק מס הערך המוסף.

רצוי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום המשפטים והמיסוי בעת ההחלטה על הגדרת העסק, על מנת להבטיח שהעסק נרשם בקטגוריה המתאימה לו ביותר.

כמו כן, גם בעת הניהול החשבונאי השוטף של העסק והכנת הדיווחים לרשויות המס מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בתחום המיסוי, אשר יבטיח תוצאות מיטביות עבור העסק.

לקריאה נוספת: מדריך לפתיחת עסק


תאריך: 29/09/2014 13:00
 
close