משכירים דירת מגורים? מהו מס ההכנסה על הכנסות שכר דירה?
מס הכנסה הוא מהבולטים והידועים במיסים שגובה רשות המיסים בישראל.
המס נגבה על הכנסותיו של אדם פרטי או תאגיד עסקי, בהתאם לפקודת מס הכנסה.
בין ההכנסות עליהן חלה חובת תשלום מס הכנסה מצויות גם הכנסות המתקבלות כתוצאה מהשכרת דירות (ונדל"ן בכלל).
כמו סעיפים רבים בפקודת מס הכנסה, גם בכל הנוגע לתשלום מס על שכר דירה ישנם פרטים רבים המשפיעים על שיעור המס וגבייתו.
כאמור, שכר דירה נחשב להכנסה החייבת בתשלום מס הכנסה. עם זאת, בשנת 1990 נקבע בפקודת מס הכנסה כי שכר הדירה יהיה פטור ממס במקרים מסוימים. מטרתה של הוראה זו הייתה לעודד השכרת דירות, ערב הגעתם של כמיליון עולים מברית-המועצות לשעבר.
הפטור הניתן להכנסה משכר דירה השתנה מעט במהלך השנים, ועשוי להשתנות גם בהמשך. פרטי הפטור המעודכן מופיעים בפקודת מס הכנסה המתפרסמת על ידי רשות המיסים.
השכרתם דירה?
פטור מס הכנסה על הכנסות שכר דירה
כיום, שכר דירה המתקבל מהשכרת דירה לצורך מגורים בלבד פטור ממס כל עוד אינו עולה על סכום של של 4320 ש"ח לחודש (זוהי תקרת המס). חישוב הסכום נעשה עבור המשכיר, אך מתייחס גם להכנסותיהם משכר דירה של בן-הזוג עמו הוא גר או של ילדיו הקטינים.
תשלום מס הכנסה חלקי על הכנסות משכר דירה
כל סכום מעל 4320 ש"ח מפחית בסכום זהה את תקרת המס; למשל עבור שכר דירה של 5000 ש"ח (680 ש"ח מעל התקרה הקבועה של 4320 ש"ח) הסכום הפטור ממס יהיה 3640 ש"ח (4320 פחות 680).
עבור סכום של 8640 ש"ח, המשכיר ישלם מס על כל הסכום המתקבל כתוצאה מהשכרת הדירה למגורים. על כן, מסלול זה מתאים בעיקר למשכירים אשר הכנסתם משכר הדירה נמוכה מתקרת הפטור או קרובה אליו – כך הם מנצלים את מלוא הטבת המס או את רובה.
מס הכנסה בשיער 10% על השכרת דירה
לצד מסלול זה של תשלום מס על הכנסות משכר דירה, ישנם מספר מסלולי מס נוספים. כל מסלול מתאים לסוג שונה של משכירים, ועל כן יש לבחור באופן מושכל בין האופציות השונות.
לקריאה נוספת: בדוק זכאותך לקבלת פטור ממס שבח
לדוגמא, קיים מסלול מס המכונה "מסלול ה-10 אחוז".
במסגרת מסלול זה, המפורט בסעיף מספר 122 של פקודת מס הכנסה, על המשכיר דירה למגורים לשלם מס בשיעור של 10% על סך ההכנסה ברוטו המתקבלת מהשכרת הדירה. בשל החישוב ברוטו, לא ניתן במסלול זה לבצע ניכוי של הפחת או של הוצאותיו של המשכיר בכל הקשור לנכס המושכר.
גם במקרה זה, הסכום מחושב לא רק בהתייחס למשכיר אלא כולל גם את בן-הזוג החי עמו ואת ילדיו הקטינים. במסלול זה יש לשלם את המס תוך 30 יום מסופה של שנת המס בה התקבלה ההכנסה מהשכרת הדירה.
מסלול זה פתוח רק עבור המשכירים נכס למגורים (בניגוד, למשל, למשכירי נכס למטרות מסחר) ועבור משכירים אשר הכנסתם מהשכרת דירות אינה מגיעה לידי עסק.
כאשר המשכיר מקבל הכנסה משבע דירות מושכרות או יותר הוא עלול להחשב כמי שמפעיל עסק השכרת דירות, ומסלול זה איננו פתוח עוד בפניו.
מסלול זה מתאים במיוחד לאלו שהכנסתם משכר דירה גבוהה מתקרת הסכום המזכה בפטור (המסלול הראשון שהוצג) ושהוצאותיהם על הדירה נמוכות ועל כן הם אינם מפסידים מכך שאינם יכולים לנכות הוצאות אלו מתוך הסכום עליו משולם המס.
תשלום מס רגיל
בנוסף, פתוח בפני המשכיר גם מסלול המס הרגיל, הוא המס השולי הנקבע על פי שיטת מדרגות המס. במקרה זה המס מחושב בהתאם לרווח המתקבל מההשכרה, כלומר בניכוי ההוצאות והפחת (וזאת בניגוד למסלול ה-10 אחוז, המחושב ברוטו). מומלץ לבחור במסלול זה במקרה בהן ישנן למשכיר הוצאות גבוהות בגין הנכס המושכר.
רוצים לדעת מי זכאי להחזרי מס? לחצו כאן
בחירת המסלול הנכון לתשלום מס הכנסה על הכנסות משכר דירה הינה תהליך מורכב הדורש ידע והיכרות עם מערכת המס. בחירה זו עשויה להיות בעלת השלכות משמעותיות בכל הנוגע לגובה המס הנגבה, וזאת בשל ההבדלים הגדולים בין המסלולים השונים. על כן מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע ולוודא כי נבחרה הדרך המתאימה והרווחית ביותר.
לקריאה נוספת: תכנון מס בעסקאות נדל"ן