רואה חשבון מגשר - גישור עסקי
רבים מאיתנו מכירים את המאבקים הקשים המתנהלים בבתי משפט, אלו בהם כל צד נאבק עד חורמה כנגד הצד השני בתקווה לזכות בתביעה.
המאבקים בזירה המשפטית חושפים לא פעם את הפנים הפחות נעימים של המידיינים, כאשר כל צד מנסה להשיג את נצחונו ולהביא להפסדו של האחר. בשנים האחרונות זכתה לפופולאריות שיטת הגישור, המבקשת להחליף את המאבק המשפטי בהידברות והסכמה.
הגישור הוא ניסיון להגיע להסכמה בין צדדים הנמצאים במחלוקת באמצעות גורם חיצוני נייטרלי, הוא המגשר. מטרתו העיקרית של המגשר היא לאפשר לצדדים לסיים את הסכסוך בינם בהבנה ולסייע להם להגיע לעמק השווה.
עקרונות הגישור
בתהליך הגישור, המגשר מסייע לצדדים החלוקים להבין זה את עמדתו של זה, ודרך כך לנסות ולמצוא נקודות בהן כל צד יכול להתפשר.
לשם כך על המגשר ליצור בסיס של סובלנות, הבנה ודו-שיח בין הצדדים. המגשר צריך להיתפס על ידי שני הצדדים כגורם אובייקטיבי נטול-פניות, המסוגל להבין את צרכיהם ודרישותיהם מבלי הטיה כלשהי לטובת אחד מהם.
במהלך עבודת הגישור מתגבשת, מתוך השיח בין הצדדים, פשרה אשר אמנם איננה מעניקה לכל צד את מלוא דרישותיו, אך מנסה להבטיח שכל צד יקבל את דרישותיו המהותיות בתמורה לוויתורים כלשהם מצידו.
גישור, אם כן, מעביר את המאבק בין הצדדים ממצב של 'משחק סכום אפס' (מצב בו נצחונו של אחד הוא הפסדו של האחר) למצב בו שני הצדדים מקבלים חלק מדרישותיהם.
כיצד ומתי מתבצע גישור?
הגישור הוא ראשית כל תהליך שעל הצדדים להסכים לו. על שני הצדדים להחליט שהם מעוניינים בתהליך הגישור לשם פתירת המחלוקות בינם, ואז עליהם לפנות למגשר המוסכם על שניהם.
הפנייה לגישור נועדה למנוע הליכה לבית משפט, תהליך אשר קשה לצדדים לחזות את סופו ותוצאותיו.
ההליכים המשפטיים הם ארוכים ולרוב גם כרוכים בהוצאות כספיות משמעותיות– ובסופו של דבר, לא מובטח לאף אחד מהצדדים שיתקבלו ולו חלק מדרישותיו.
על כן, רבים מעדיפים פנייה לגישור על מנת להימנע מפנייה לבית המשפט ועל מנת להבטיח כי יתקבל פתרון ביניים שיהיה מקובל עליהם (למרות, כאמור, שלא כל דרישותיהם ייענו).
הפנייה לגישור כתחליף לפנייה להליכים משפטיים זוכה לפופולאריות גוברת בשנים האחרונות. תהליך הגישור מעוגן בחוק הישראלי, ואף זוכה לעידוד מצד בתי המשפט (משום שבכך מוסר מעט מן העומס הכבד המוטל לפתחה של מערכת המשפט). נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרון ברק, הסביר בעצמו כי הגישור הינו חלק מתרבות מומלצת של חיים משותפים.
לקיראה נוספת: בדיקת נאותות
גישור מתבצע בתחומים רבים ומגוונים, למעשה כמעט בכל בתחומים בהם יש מחלוקות המגיעות לבתי משפט: החל מסכסוכים בינלאומיים וכלה בסכסוכי שכנים. אחת הדוגמאות המובהקות ליתרונו של מסלול הגישור היא מחלוקת בעקבות גירושין.
במקרה זה בני הזוג לשעבר יכולים לגשת למסלול משפטי, אך יש חשש כי לצד העלות הגבוהה של התהליך הוא יעמיק את הקרע בין הצדדים.
הגישור מאפשר לדון על הנושאים הרגישים ביותר של רכוש ומשמורת על הילדים דרך הידברות, במקום בכלים של מאבק משפטי.
רוב הגישורים הם בתחום האזרחי - מסחרי - סכסוכים עסקיים שונים, מחלוקת בין לקוח - ספק, אי הסכמות בנושאים כספיים שונים.
לקריאה נוספת: יעוץ משפטי לחברות
מגשר - רואה חשבון
מגשר בעל התמחות קודמת, כגון ראיית חשבון. מביא עימו לשולחן הדיונים ערך מוסף של התמקצעות בתחום. באופן טבעי, מגשר אשר יש לו ניסיון בראיית חשבון יוכל לתרום באופן משמעותי לגישור סכסוכים העוסקים בחלוקת ממון ורכוש – וכאלו הם חלק נרחב מן הסכסוכים הניגשים לגישור, למשל מקרה של פירוק שותפות עסקית או חלוקת רכוש בין בני זוג.
במקרים שכאלו, מגשר שהוא רואה חשבון יוכל לבחון בעצמו את המסמכים הרלוונטיים (למשל, דוחות כספיים) ולא ייאלץ להסתמך על הסברים מטעמם של אחד מן הצדדים.
בכך המגשר מעניק שירות כפול לצדדים וחוסך להם פנייה לגורמים מקצועיים נוספים, ומאפשר בחינה אובייקטיבית של החומר הרלוונטי. רו"ח מומחה בהבנת מחלוקות כספיות מורכבות.
ישנם משרדי ראיית חשבון המתמחים בתחום הגישור ומעניקים שירותים שכאלו ללקוחותיהם. כמו כן, ישנם צוותי גישור הכוללים שני מגשרים מתחומים שונים (למשל, פסיכולוג ורואה חשבון), בהתאם לדרישות הצדדים ולאופי המקרה הנדון.
לקריאה נוספת: יעוץ וליווי משפטי עורך דין